Wpisy oznaczone tagiem "ser"

Tradycyjne przygotowanie sera na Podhalu

Tradycyjne przygotowanie sera na Podhalu Górale przede wszystkim cenią sobie tradycje, kultywują ja od dawien dawna. Dziś do wyrobu regionalnych produktów mają wile sprzętów pomocniczych dzięki nim produkcja idzie szybko i sprawnie. Dawniej wytworzenie sera nie było wcale prostym zadaniem. Wyrobem zajmował się pasterze zwany bacą, to on wypasał owce i wytwarzał z ich mleka sery. Wszystko odbywało się w bardzo trudnych warunkach, ponieważ na łonie natury lub w szałasie. Zadaniem bacy była nie tylko opieka nad stadem, ale też zgromadzenie potrzebnych sprzętów do wyrobu sera. W tym celu musiał posiadać duże naczynie, do którego dojono kozy, jego nazwa to gielet. Następnym naczyniem było nieco mniejsze służące do zlewania mleka zwane potocznie pucier. Z kolei do transportu mleka z pastwisk służyły płaskie naczynia zwane oboniek. Nie możemy zapomnieć też o naczyniach do wody. Taki zestaw dopiero pozwalał na wyprodukowanie regionalnego przysmaku. Szałas był dość trudnym miejscem do tworzenia serów jednak innego wyjścia nie było. Nad paleniskiem ustawiano kociołek i dzięki procesowi fermentacji otrzymywano wszelkiego rodzaju sery. Niektóre z nich jak bundz można było jeść do razu z kolei oscypki musiały odbyć leżakowanie. Sery różniły się między sobą sakiem, ale i strukturą. Jedne zbite inne zaś miękkie zdatne do smarowania chleba. Dziś metod na pozyskiwanie jest wiele, ale spora cześć gospodyń trzyma się tradycyjnych przepisów.

Oscypek

Oscypek Rejon Tatr to piękne i atrakcyjne miejsce do wypoczynku. Królują tutaj cudowne góry, oraz wspinały klimat. Będąc w tym miejscu watro zaznajomić się z regionalnymi produktami a do tych należy przede wszystkim oscypek. Dziś możemy kupić go w zasadzie na każdym rogu. Aby powstał tego typu ser trzeba posiadać specjalny sprzęt oraz umiejętności, te są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wytwarzaniem sera zajmuje się przede wszystkim baca, który ponadto opiekuje się też owcami. To on doi kozy i wyrabia z ich mleka ser. Aby powstał oscypek najpierw baca czeka aż mleko się zetnie następnie serwatkę wyciska, tak przygotowaną masę się wygniata do momentu aż będzie można z niej uformować kulę. Następnym krokiem jest zaparzenie przez kilka minut sera we wrzątku, następnie ponownie wygniatamy ser pilnując, aby nie stał się zimny. Kiedy ser jest już elastyczny przebija się go, aby pozbyć się serwatki ze środka. Tylko, jeśli cała zawartość wypływanie kulę wkłada się do specjalnej formy i nadaje się masie kształt. Końcowy etap to kolejne sparzenie oscypka. Naturalne oscypki wykonuje się dość szybko, problem stanowią oscypki bogato zdobione, ponieważ te są bardziej pracochłonne. Przed sprzedażą sery są jeszcze bejcowane w osolonej wodzie, sól wyciąga wodę z sera i co ważna nadaje mu słonawego posmaku i grubą skórkę. Nie możemy pominąć też obróbki cieplnej, jaką jest wędzenie, wówczas ser nabiera właściwych cech organoleptycznych.

  • O serwisie

    Podhale jest regionem położonym w południowej części Polski. Podhale to przede wszystkim teren górzysty, nie brakuje w nim jednak również nizin. Jeśli chodzi o sam klimat jest tutaj dość zimny. Szczególnie mroźna jest pora zimowa wówczas temperatury dochodzą nawet o -20 stopni. Jeśli chodzi o lato jest ciepłe jednak krótkie. Podhale to oprócz pięknego krajobrazu również cudowni ludzie. Zamieszkują je przede wszystkim górale, jest to ludność mająca bardzo dużą kulturę i tradycje. Widać je nie tylko w tradycyjnym budownictwie, ale też i strojach, kuchni góralskiej.

Podhale jest bardzo atrakcyjnym miejscem na wypoczynek, to właśnie tutaj przybywa, co roku ogromna liczba turystów. Trzeba zaznaczyć, że na Podhalu można wypoczywać biernie, jaki aktywnie. Każda pora roku jest dobra na odwiedzanie tego miejsca. Podhale to region bogaty w liczne zabytki na każdym kroku widać to na przykładzie budownictwa czy też kościołów pochodzących nawet z średniowiecza. Górale bardzo hołdują tradycji stąd ogromna dbałość o zabytki występujące w tym rejonie. Podhale to także ciekawa kultura i niepowtarzalny folklor. Panie ubierają ręcznie haftowane suknie panowie z kolei piękne koszulkę, strój ten obowiązuje przy okazji największych świat lub wesel. Oprócz bogatej historii i zabytków Podhale może skusić ans także cudowną kuchnią. Dominuje w niej samo naturalne jedzenie. Górale większość produktów pozyskują z własnego ogrodu i hodowli. Falownik OTIS polerowanie granitu Warszawa http://www.mojeurlopy.pl/noclegi/zieleniec