Wpisy oznaczone tagiem "oscypek"

Wizytówka Podhala- sery regionalne

Wizytówka Podhala- sery regionalne Kuchnia podhalańska jest bardzo wyjątkowa, bazuje na naturalnych produktach, oraz świeżości. Poza wyszukanym smakiem jest znana nawet poza granicami kraju ze względu na produkcje regionalnych przysmaków. Każdy turysta, który zawita w te rejony kupuje sery oraz przetwory, aby skosztować tego wyjątkowego smaku. Najbardziej rozpowszechnionym z produktów jest na pewno ser oscypek. Produkuje się go na bazie mleka owczego. Wszystkie czynności, jakich podejmuje gospodynie podczas wytwarzania sera wykonywane są ręcznie a swój unikalny kształt zawdzięcza specjalnej foremce do sera. Ser ten charakteryzuje się przede wszystkim posmakiem słonawym z nutką wędzonego dymu. Kolejnym regionalnym produktem jest na pewno ser gółka. Ser wyglądem przypomina oscypek jednak ma całkiem inny smak. Wykonuje się go na bazie mleka krowiego. Ser ten jest też bardziej przystępny ze względu na swoją niższą cenę. Kolejnym ważnym elementem kuchni góralskiej jest ser zwany redykołksiem. Ser ten ma charakterystyczny kształt wrzecion. Wśród serów nie możemy pominąć też wyrobu zwanego bundzem. Ser przypomina wyglądem suchy twaróg, ale jest bardzo elastyczny i można go swobodnie kroić. Ser wykonuje się na bazie mleka owczego, ale dodaje się do niego podpuszczkę. Podstawowym z kolei pożywieniem pasterzy, którzy opiekowali się owcami na pastwisku był ser zwany bryndza. Wyrób ma wygląd elastycznych grodek, które można swobodnie smarować na kanapce.

Oscypek

Oscypek Rejon Tatr to piękne i atrakcyjne miejsce do wypoczynku. Królują tutaj cudowne góry, oraz wspinały klimat. Będąc w tym miejscu watro zaznajomić się z regionalnymi produktami a do tych należy przede wszystkim oscypek. Dziś możemy kupić go w zasadzie na każdym rogu. Aby powstał tego typu ser trzeba posiadać specjalny sprzęt oraz umiejętności, te są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wytwarzaniem sera zajmuje się przede wszystkim baca, który ponadto opiekuje się też owcami. To on doi kozy i wyrabia z ich mleka ser. Aby powstał oscypek najpierw baca czeka aż mleko się zetnie następnie serwatkę wyciska, tak przygotowaną masę się wygniata do momentu aż będzie można z niej uformować kulę. Następnym krokiem jest zaparzenie przez kilka minut sera we wrzątku, następnie ponownie wygniatamy ser pilnując, aby nie stał się zimny. Kiedy ser jest już elastyczny przebija się go, aby pozbyć się serwatki ze środka. Tylko, jeśli cała zawartość wypływanie kulę wkłada się do specjalnej formy i nadaje się masie kształt. Końcowy etap to kolejne sparzenie oscypka. Naturalne oscypki wykonuje się dość szybko, problem stanowią oscypki bogato zdobione, ponieważ te są bardziej pracochłonne. Przed sprzedażą sery są jeszcze bejcowane w osolonej wodzie, sól wyciąga wodę z sera i co ważna nadaje mu słonawego posmaku i grubą skórkę. Nie możemy pominąć też obróbki cieplnej, jaką jest wędzenie, wówczas ser nabiera właściwych cech organoleptycznych.

  • O serwisie

    Podhale jest regionem położonym w południowej części Polski. Podhale to przede wszystkim teren górzysty, nie brakuje w nim jednak również nizin. Jeśli chodzi o sam klimat jest tutaj dość zimny. Szczególnie mroźna jest pora zimowa wówczas temperatury dochodzą nawet o -20 stopni. Jeśli chodzi o lato jest ciepłe jednak krótkie. Podhale to oprócz pięknego krajobrazu również cudowni ludzie. Zamieszkują je przede wszystkim górale, jest to ludność mająca bardzo dużą kulturę i tradycje. Widać je nie tylko w tradycyjnym budownictwie, ale też i strojach, kuchni góralskiej.

Podhale jest bardzo atrakcyjnym miejscem na wypoczynek, to właśnie tutaj przybywa, co roku ogromna liczba turystów. Trzeba zaznaczyć, że na Podhalu można wypoczywać biernie, jaki aktywnie. Każda pora roku jest dobra na odwiedzanie tego miejsca. Podhale to region bogaty w liczne zabytki na każdym kroku widać to na przykładzie budownictwa czy też kościołów pochodzących nawet z średniowiecza. Górale bardzo hołdują tradycji stąd ogromna dbałość o zabytki występujące w tym rejonie. Podhale to także ciekawa kultura i niepowtarzalny folklor. Panie ubierają ręcznie haftowane suknie panowie z kolei piękne koszulkę, strój ten obowiązuje przy okazji największych świat lub wesel. Oprócz bogatej historii i zabytków Podhale może skusić ans także cudowną kuchnią. Dominuje w niej samo naturalne jedzenie. Górale większość produktów pozyskują z własnego ogrodu i hodowli. zajazd-beskidy.eu