Archiwum kategorii "Zwiedzanie"

Tradycyjne przygotowanie sera na Podhalu

Tradycyjne przygotowanie sera na Podhalu Górale przede wszystkim cenią sobie tradycje, kultywują ja od dawien dawna. Dziś do wyrobu regionalnych produktów mają wile sprzętów pomocniczych dzięki nim produkcja idzie szybko i sprawnie. Dawniej wytworzenie sera nie było wcale prostym zadaniem. Wyrobem zajmował się pasterze zwany bacą, to on wypasał owce i wytwarzał z ich mleka sery. Wszystko odbywało się w bardzo trudnych warunkach, ponieważ na łonie natury lub w szałasie. Zadaniem bacy była nie tylko opieka nad stadem, ale też zgromadzenie potrzebnych sprzętów do wyrobu sera. W tym celu musiał posiadać duże naczynie, do którego dojono kozy, jego nazwa to gielet. Następnym naczyniem było nieco mniejsze służące do zlewania mleka zwane potocznie pucier. Z kolei do transportu mleka z pastwisk służyły płaskie naczynia zwane oboniek. Nie możemy zapomnieć też o naczyniach do wody. Taki zestaw dopiero pozwalał na wyprodukowanie regionalnego przysmaku. Szałas był dość trudnym miejscem do tworzenia serów jednak innego wyjścia nie było. Nad paleniskiem ustawiano kociołek i dzięki procesowi fermentacji otrzymywano wszelkiego rodzaju sery. Niektóre z nich jak bundz można było jeść do razu z kolei oscypki musiały odbyć leżakowanie. Sery różniły się między sobą sakiem, ale i strukturą. Jedne zbite inne zaś miękkie zdatne do smarowania chleba. Dziś metod na pozyskiwanie jest wiele, ale spora cześć gospodyń trzyma się tradycyjnych przepisów.

Sztuka na Podhalu

Sztuka na Podhalu Podhale jest terenem bardzo bogatym w tradycje, kultywuje się je na każdym kroku. To właśnie tutaj powstaje największa ilość rękodzieła w całej Polsce. Sztuką tą zajmują się przede wszystkim panie, które fachu nauczyły się do swoich matek czy babć. Jedną z dziedzin sztuki, która najbardziej się zachowała pomimo upływu lat jest na pewno kaletnictwo, czyli wyroby skórzane. Najczęściej z tego materiału wykonuje się kierpce, czyli obuwie tradycyjne, pas bacowski. Wszystkie przedmioty są bogato zdobione klamrami, dekorami i haftami pomimo praca ze skórą nie należy do łatwych. Najwięcej rękodzieła znajdziemy w Zakopanym oraz Nowym Targu. Obok kaletnictwa rozwinęło się także odlewnictwo. Górale specjalizują się w odlewaniu biżuterii, klamer czy ozdobników wykorzystywanych w dekoracji ubrań tradycyjnych. Na uwagę zasługują także hafty. Tylko na terenie Podhala znajduje się tak duża liczba osób zajmujących się tą dziedziną. Haftami dekoruje się przede wszystkim koszule góralskie, obuwie czy gorsety. Hafty te mają różny kolor, oraz wzór im bardziej bogate tym produkt bardziej zachwyca. W dziale sztuki ludowej nie możemy zapomnieć o rzeźbie. Tutejsi górale rzeźbią z drewna piękne postacie, popularnymi dekorami, które mają rację bytu są też drewniane łyżki ozdobne czy czerpaki. Podhala nie było by naturalnie bez regionalnej kuchni. W miejscu tym wytwarza się sery, które znane są na całym świecie. Miliony turystów, co roku kosztuje tych smakołyków.

Pasterstwo w Podhalu

Pasterstwo w Podhalu Teren Podhala to nie tylko góry, ale liczne niziny na nich właśnie wypasano owce. Dawniej to te zwierzęta stanowiły podstawowe utrzymanie wielu rodzin. Pozyskiwano z owiec mięso, mleko a nawet sery. Dawnej wypasanie owiec było podstawowym zajęciem wielu górali, swoje zwierzęta wypasali na terenach zwanych halami. Czynność ta niekiedy trwała nawet kilka dni wówczas pasterze budowali sobie schronienie w postaci szałasów. Samo wyspanie było zajęciem sezonowym, trwało zazwyczaj od kwietnia do listopada. Cykl ten jest aktualny nawet dziś na Podhalu. Wypasanie owiec wiązało się z wynajęciem osoby do pilnowania zwierzyny. Aby interes bardziej się opłacać właściciele owiec często łączyli stada w jedno. Owcami zajmował się baca, który w zależności od ilości owiec dobierał do pomocy pomocników zwanych juhasi. Jednemu pasterzowi zazwyczaj przypadało koło 50 owiec. Zajęcie nie było może meczące jednak czasochłonne. Poza pilnowaniem owiec bacowie musieli również wyrabiać sery w szałasach, najczęściej był to oscypek lub ser bundz. Za swoją prace pasterze otrzymywali jeden ser dziennie, kiedy sezon był dobry nawet ubrania czy buty. Pasterzowi takiemu naturalnie należał się dzień wolny, jeśli chciał jednak zrobić sobie dłuższa przerwę musiał zaproponować zastępstwo. Do głównych zadań takiej osoby było sprawowanie opieki nad zwierzętami, wyrób sera, gromadzenie sprzętu potrzebnego do wykonania przetworów mlecznych.

Budownictwo na Podhalu

Budownictwo na Podhalu Po dziś dzień na terenie Podhala możemy spotkać wiele domów, chat, które pamiętają dawne czasy nawet średniowiecza. Pomimo słabego budownictwa, materiałów domy te znakomicie zakonserwowały się aż do dziś. Przyjrzyjmy się, zatem jak budowano kiedyś tradycyjne domy na Podhalu. Cechą charakterystyczną takiej budowli był jej układ dom zazwyczaj stawiany był w prostokącie, występował w nim podział na piętro z poddaszem. Do budowy domu używano drewna, które specjalnie ciasno. Szpary między łączeniami wykańczano mchem a później wełnianką. Jeśli chodzi o sam dach był kryty drewnianymi gontami. Wnętrze dawnego domu w każdej chacie było bardzo podobne. Dom składał się z dwóch zasadniczych izb. Pierwsza nosiła nazwę czarnej. Tutaj mieszkano, gotowano i nie rzadko trzymano zwierzęta. Sama nazwa tego pomieszczenia wzięła się od koloru ścian, jaki wstępował tutaj po przygotowywaniu posiłków. W wyniku gotowania na piecu bardzo okopcone były całe ściany, stąd też nazwa pokoju. Całkowitym przeciwieństwem czarnej izby była biała izba. Tutaj w zasadzie przechowywano najcenniejsze przedmioty, ubrania świąteczne, obrazy czy figury świętych. Izby tej używano podczas uroczystości oraz zaślubin. Z czasem to właśnie te pomieszczenia były wynajmowane pierwszym turystom. W domu nie możemy zapomnieć o małym korytarzu zwanym sienią łączył on wszystkie pomieszczenia w zgrabną całość, tutaj też często przechowywano zapasy. Co ważne górale bardzo cenili zwierzęta, był to ich pokarm oraz siła robocza stąd też zabudowania gospodarcze mieściły się obok domu.

Skład zespołu podhalańskiego

Skład zespołu podhalańskiego Jednym ze znaków rozpoznawczych górali podhalańskich jest na pewno muzyka. Mieszkańcy gór od najmłodszych lat mają już kontakt z muzyką i uczą się jej. Tradycyjny zespół muzyczny składa się z czterech osób. Najbardziej uważana osobą jest prymista to on wygrywa melodie prowadzącą, decyduje też w znacznym stopniu, jaki utwór będzie grany. W razie potrzeby prymista może też zastąpić dowolnego grajka w zespole. Kolejnym członkiem jest sekund, to osoba grająca na drugich skrzypcach. Skrzypce w kapeli góralskiej są bardzo cenione a sekund w razie potrzeby powinien umieć zastąpić basistę. Kolejnym ważnym członkiem zespołu jest osoba grająca na basach. Instrument ten jest dość prosty w obsłudze i wymaga od muzyka opanowania kilu schematów melodyjnych. Instrument taki wykonywany jest ręcznie z drzewa jesionowego lub świerkowego. Same struny wykonuje się zaś z owczych jelit. Zespół góralski to naturalnie nie tylko osoby grające różne melodie to też ludzie śpiewający lub tańczący. Zespoły góralskie potrafią mieć w swym składzie nawet kilkunastu członków, wówczas partie śpiewane można podzielić na męskie i damskie, efekt wówczas jest jeszcze większy. Zespoły muzyczne są jednym z ważnych elementów folkloru podhalańskiego. Zespoły te można po słuchać przy okazji ważnych uroczystości lub występów artystycznych. Sama muzyka góralska zazwyczaj jest bardzo skoczna i żywiołowa, dlatego też potrafi poderwać do zabawy wiele osób.

Muzyka podhalańska, dziś i dawniej

Muzyka podhalańska, dziś i dawniej Muzyka jest bardzo ważnym elementem kulturowym, poprzez nią kultywujemy tradycje, oraz rodzimy język. Muzyka w górach obecna była zawsze. Dawniej jednak nie miała takiego brzmienia oraz instrumentów do wyboru jak dziś. Pierwsze instrumenty góralskie były bardzo proste, wykonywano je z dostępnych elementów własnoręcznie. W pierwszych kapelach najważniejszym instrumentem były dudy, oraz piszczałki. Z czasem zaczęto dodawać do nich elementy basów czy skrzypiec. Dziś kapele góralskie są bardzo różnorodne, zazwyczaj możemy ich posłuchać podczas ślubów. Wówczas też zauważymy, że skład zespołu został wyraźnie wzbogacony. Do kapeli włączono akordeon, perkusje a nawet gitarę elektryczną. Coraz częściej też muzyka góralska jest mieszana z nowoczesną, aby stworzyć coś dla ucha dla wszystkich pokoleń. Odchodzenie od typowej muzyki folkowej i wzbogacanie jej nowymi nurtami jest bardzo ciekawym zabiegiem. Dzięki temu osoby spoza gór chętniej sięgają po muzykę podhalańską. Zespołami, które łączą różne gatunki są nam wszystkim dobrze znane zespoły Zakopawer, Baciary. Jeśli chodzi o sama tematykę piosenek jest ona bardzo różnorodna. Górale śpiewają o życiu codziennym o górach czy wyprawach, jakie miały miejsce dawno temu. Są to przede wszystkim życiowe piosenki. Co ważne tradycyjna muzyka podhalańska przekazywana jest z pokolenia na pokolenie nie wymaga nawet żadnych nut czy zapisków, ponieważ jest zapamiętywana. Te same piosenki, oraz melodie są grywane tak często aż zapadną w pamięci.

  • O serwisie

    Podhale jest regionem położonym w południowej części Polski. Podhale to przede wszystkim teren górzysty, nie brakuje w nim jednak również nizin. Jeśli chodzi o sam klimat jest tutaj dość zimny. Szczególnie mroźna jest pora zimowa wówczas temperatury dochodzą nawet o -20 stopni. Jeśli chodzi o lato jest ciepłe jednak krótkie. Podhale to oprócz pięknego krajobrazu również cudowni ludzie. Zamieszkują je przede wszystkim górale, jest to ludność mająca bardzo dużą kulturę i tradycje. Widać je nie tylko w tradycyjnym budownictwie, ale też i strojach, kuchni góralskiej.

Podhale jest bardzo atrakcyjnym miejscem na wypoczynek, to właśnie tutaj przybywa, co roku ogromna liczba turystów. Trzeba zaznaczyć, że na Podhalu można wypoczywać biernie, jaki aktywnie. Każda pora roku jest dobra na odwiedzanie tego miejsca. Podhale to region bogaty w liczne zabytki na każdym kroku widać to na przykładzie budownictwa czy też kościołów pochodzących nawet z średniowiecza. Górale bardzo hołdują tradycji stąd ogromna dbałość o zabytki występujące w tym rejonie. Podhale to także ciekawa kultura i niepowtarzalny folklor. Panie ubierają ręcznie haftowane suknie panowie z kolei piękne koszulkę, strój ten obowiązuje przy okazji największych świat lub wesel. Oprócz bogatej historii i zabytków Podhale może skusić ans także cudowną kuchnią. Dominuje w niej samo naturalne jedzenie. Górale większość produktów pozyskują z własnego ogrodu i hodowli. hotel gdańsk