Archiwum kategorii "Atrakcje gór"

Wizytówka Podhala- sery regionalne

Wizytówka Podhala- sery regionalne Kuchnia podhalańska jest bardzo wyjątkowa, bazuje na naturalnych produktach, oraz świeżości. Poza wyszukanym smakiem jest znana nawet poza granicami kraju ze względu na produkcje regionalnych przysmaków. Każdy turysta, który zawita w te rejony kupuje sery oraz przetwory, aby skosztować tego wyjątkowego smaku. Najbardziej rozpowszechnionym z produktów jest na pewno ser oscypek. Produkuje się go na bazie mleka owczego. Wszystkie czynności, jakich podejmuje gospodynie podczas wytwarzania sera wykonywane są ręcznie a swój unikalny kształt zawdzięcza specjalnej foremce do sera. Ser ten charakteryzuje się przede wszystkim posmakiem słonawym z nutką wędzonego dymu. Kolejnym regionalnym produktem jest na pewno ser gółka. Ser wyglądem przypomina oscypek jednak ma całkiem inny smak. Wykonuje się go na bazie mleka krowiego. Ser ten jest też bardziej przystępny ze względu na swoją niższą cenę. Kolejnym ważnym elementem kuchni góralskiej jest ser zwany redykołksiem. Ser ten ma charakterystyczny kształt wrzecion. Wśród serów nie możemy pominąć też wyrobu zwanego bundzem. Ser przypomina wyglądem suchy twaróg, ale jest bardzo elastyczny i można go swobodnie kroić. Ser wykonuje się na bazie mleka owczego, ale dodaje się do niego podpuszczkę. Podstawowym z kolei pożywieniem pasterzy, którzy opiekowali się owcami na pastwisku był ser zwany bryndza. Wyrób ma wygląd elastycznych grodek, które można swobodnie smarować na kanapce.

Legendy podhalańskie

Legendy podhalańskie Górale posiadają bardzo bogatą historie. Co ważne lubią opowiadać piękne legendy, jakie zasłyszeli od domowników lub przez innych gawędziarzy. Górale uwielbiają wspominać dawne czasy, co istotne większość legend została przekazana i opowiedziana tylko ustnie. Z czasem zaczęto zacierać pewne elementy opowiadania stąd też zaczęto je spisywać i drukować. Język mówiony jednak nie pozostaje tak długo w głowie jak ten pisany. Dzięki publikacją większe grono czytelników i miłośników gór może poznać ciekawe legendy na temat tego regionu. W opowiadaniach najczęściej porusza się kwestię śmierci, diabła a więc jak najbardziej motywy religijne. Wiele legend w swej tematyce porusza kwestię stworzenia samego Podhala czy Tatr. Legendy te są bardzo ciekawe, najlepiej jednak słucha się ich, kiedy opowiadają je górale. Bardzo często powtarzaną i znaną legendą podhalańską jest na pewno opowiadanie o dziewczynce, która zgubiła owce. W tej trudnej sytuacji pomogła je odnaleźć Matka boska, która ulitowała się na dzieckiem. Trzeba pamiętać, że górale to naród bardzo religijny stąd też osoby boskie często występują w ich legendach, jako wybawcy i pomoc. Do największych pisarzy i gawędziarzy góralskich zaliczamy Jana Krzeptowskiego, Andrzeja skupienia-Florka. Postacie te są tak wielkie, że w Podhalu 2 grudnia odbywa się nawet konkurs recytatorski, na którym to czyta się legendy stworzone przez pana Andrzeja. Legendy są bardzo potrzebne, ponieważ pozwalają miło spędzić czas i poznać bliżej kulturę góralską.

Święta Bożego Narodzenia na Podhalu

Święta Bożego Narodzenia na Podhalu Święta w rejonie Podhala są wyjątkowe nie tylko ze względu na okoliczności przyrody, ponieważ tutaj zawsze jest biały śnieg, ale również pod względem panującego klimatu. Górale szczególnie starają się by czas świąt był wyjątkowy. Stroją izby i sami ubierają odświętne ludowe stroje. Całe Podhale robi się kolorowe i rozśpiewane. Górale często spotykają się, aby śpiewać pastorałki i grać w miłym towarzystwie. Nic dziwnego, że co roku na teren ten przybywa tylu gości. Są oni ciekawi bogatej kultury górali oraz obrzędowości. Według górali pierwszym gościem do kolacji powinien być mężczyzna, wówczas w domu będzie panowała zgoda i dobrobyt. Następnym przesądem jest, aby w święta nie pożyczać gotówki, ponieważ przynosi to ogromnego pecha. Obrzędowość oraz tradycje uzależnione są od rejonu, w którym się znajdujemy. Co ważne według tradycji góralskiej pierwsi górale wcale przy stole wigilijnym nie mieli choinki, zwyczaj ten przywędrował do nich za sprawą trustów oraz osób, które zdecydowały się tutaj osiedlić na stałe. Podobnie sytuacja przedstawia się na przykładzie potraw z ryb. Górale w nich nie gustowali, uważali potrawy z ryb za drugo gatunkowe tym czasem obecnie w każdym domu króluje już karp. Co ważne górale dbają o całą otoczkę świąt jednak nie jest dla nich najważniejsza skupiają się raczej na samy świecie i jego celebracji. Z radością uczęszczają na kolędowanie, oraz pasterkę. Do dziś przetrwał też obyczaj wigiliowania, czyli kolędników odwiedzających domy.

Oscypek

Oscypek Rejon Tatr to piękne i atrakcyjne miejsce do wypoczynku. Królują tutaj cudowne góry, oraz wspinały klimat. Będąc w tym miejscu watro zaznajomić się z regionalnymi produktami a do tych należy przede wszystkim oscypek. Dziś możemy kupić go w zasadzie na każdym rogu. Aby powstał tego typu ser trzeba posiadać specjalny sprzęt oraz umiejętności, te są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wytwarzaniem sera zajmuje się przede wszystkim baca, który ponadto opiekuje się też owcami. To on doi kozy i wyrabia z ich mleka ser. Aby powstał oscypek najpierw baca czeka aż mleko się zetnie następnie serwatkę wyciska, tak przygotowaną masę się wygniata do momentu aż będzie można z niej uformować kulę. Następnym krokiem jest zaparzenie przez kilka minut sera we wrzątku, następnie ponownie wygniatamy ser pilnując, aby nie stał się zimny. Kiedy ser jest już elastyczny przebija się go, aby pozbyć się serwatki ze środka. Tylko, jeśli cała zawartość wypływanie kulę wkłada się do specjalnej formy i nadaje się masie kształt. Końcowy etap to kolejne sparzenie oscypka. Naturalne oscypki wykonuje się dość szybko, problem stanowią oscypki bogato zdobione, ponieważ te są bardziej pracochłonne. Przed sprzedażą sery są jeszcze bejcowane w osolonej wodzie, sól wyciąga wodę z sera i co ważna nadaje mu słonawego posmaku i grubą skórkę. Nie możemy pominąć też obróbki cieplnej, jaką jest wędzenie, wówczas ser nabiera właściwych cech organoleptycznych.

Obchodzenie świąt wielkanocnych na Podhalu

Obchodzenie świąt wielkanocnych na Podhalu Święta wielkanocne są bardzo ważnym czasem dla wszystkich katolików, w tym okresie przygotowujemy się na zmartwychwstanie Chrystusa. Malowanie pisanek czy przygotowanie świątecznego koszyczka znają wszyscy, to podstawowe atrybuty Wielkanocy. Tym czasem na Podhalu obrzędów i tradycji jest znacznie więcej. Górale to przede wszystkim ludzie ceniący kulturę, dlatego też kultywują stare wzorce, aby ich tradycja nie zamarła. Jednym z takich obrzędów jest świecenie ducha, polega ono na zebraniu huby z lasu a następnie podpaleniu jej, z taką pochodnią chodzi się wokoło dobytku i odmawia modlitwy. Obrzęd ma zapewnić domu dobrobyt oraz szczęście. Innym bardzo znanym obyczajem jest przygotowanie tzw. krajonki. Całość polega na pokrojeniu wszystkich składników świecony w kostkę i zalaniu ich mlekiem. Następnie wszyscy domownicy jedzą poświęcony pokarm z jednej miski ma to dać szczęście, oraz miłość w rodzinie. Innym bardzo dawnym zwyczajem było zbieranie bazi i następnie wtykanie ich w ziemię, bazie miały dawać duży plon. Nawet z lanym poniedziałkiem znana była pewna obrzędowość. Według podań panna, którą polano najbardziej wodą miała powodzenie i szybko powinna wyjść za mąż. Dziś odchodzi się po woli od tradycyjnych obrzędów wypierane są modami z zagranicy. Co warte podkreślenia w zależności, na jaki teren Podhala trafimy tam możemy spotkać się z całkiem innymi tradycjami. Dzięki temu rejon podhalański jest jeszcze bardziej ciekawy i różnorodny.

Podhalańska kuchnia

Podhalańska kuchnia Przyjeżdżając na Podhale doceniamy piękne krajobrazy, zabytkowe miejsca nie możemy jednak zapomnieć o kuchni podhalańskiej. Kuchnia góralska to smaczna kuchnia pomimo tego, że nie należy do bardzo wyszukanej. Górale do przygotowania swoich potraw stosowali głównie produkty własnoręcznie wyhodowane w ogrodzie. Nie ma tutaj na pewno mowy o pokarmie przetworzonym, czy sztucznych dodatkach. Kuchnia podhalska pozbawiona jest barwników i przypraw przemysłowych, dla wydobycia smaku i właściwego aromatu potrawy doprawiane są ziołami z domowego ogródka. Podstawowym składnikiem w kuchni góralskiej od dawien dawna były ziemniaki dodawano je, jako dodatek do potrawy lub podawano, jako danie główne. Mówiąc o kuchnia podhalańskiej watro wspomnieć o najbardziej popularnej zupie tego regiony zwanej brejką. Posiłek składał się mąki, wody, oraz tłuszczu. Mleko słodkie oraz śmietany były podawane odświętnie, ponieważ najczęściej służyły do produkcji serów i masła. Kuchnia podhalańska, mimo, że dość uboga w składniki cieszyła się sporym powodzeniem. Ludność ceniła przetwory góralskie przede wszystkim za wyjątkowy smak. Górale bardzo często swoje produkty sprzedawali, dzięki czemu utrzymywali swoje gospodarstwo. Dziś jest troszkę inaczej, co prawda produkty regionalne są cenione, ale nie stanowią jedynego źródła dochodu. Obecnie większość gospodarstw prowadzi otwartą turystkę nastawioną na ludzi z zewnątrz, przyjezdnych.

Pola narciarskie w Tatrach

Pola narciarskie w Tatrach Góry są najczęściej wybieranym miejscem do wypoczynku. Turyści decydują się na nie, ponieważ jest tu malowniczo, panuje świeże powietrze i do tego warunki do uprawiania sportów zimowych. Obecne zimy są dość łagodne, więc nie możemy nacieszyć się śniegiem, zupełnie inaczej bywa w Tatrach tu zawsze jest biało. Kiedy na pogodę nie można liczyć aktywowane są sztuczne stoki narciarskie. Tatry to wspaniale miejsce do aktywności, można tutaj jeździć przede wszystkim na nartach. Pamiętajmy, że ruch na świeżym powietrzu to nie tylko dotlenienie organizmu, ale przede wszystkim hartowanie go. W czasie jazdy pobudzamy do pracy również wszystkie mięsnie, co jest bardzo istotne. W Tatrach jest wiele miejsc, pól narciarskich gdzie można sprawdzić się na nartach. Dla bardziej odważnych przygotowane są trudniejsze trasy narciarskie. Naturalnie mogą się tutaj sprawdzić osoby poczatkujące. Dla nich organizatorzy przygotowali łatwe zjazdy, miejsca te są zwane oślimi łączkami. Na tym terenie nie tylko prościej jest się nauczyć jazdy, ale można też skorzystać z pomocy instruktora. Każde takie pole posiada wyciąg, którym możemy dostać się w dowolne miejsce w górach. Na oślej łączce są to zazwyczaj wyciągali jednoosobowe. Jeśli chodzi o teren górski Tatry są w czołówce najchętniej odwiedzanych miejsc, panują tutaj też wspaniałe warunki dla miłośników jazdy na nartach, miłośników wycieczek czy nawet wspinaczki, która staje się bardzo popularnym sportem.

Ciupaga

Ciupaga Jednym z ważnych symboli Podhala jest na pewno ciupaga. Sprzęt ten przypomina wyglądem siekierkę. Ciupaga bardzo często stanowi dekoracje stroju ludowego. Panowie noszą ja przepasaną za pasem. Ciupaga to także forma laski, którą używano podczas wędrówek, czy wspinaczek w górach. Dziś element ten możemy zauważyć w tańcu ludowym. Najsłynniejszym tańcem regionalnym, gdzie ciupaga jest atrybutem nazywamy zbójnickiego. Taniec ukazuje walkę dwóch górali. Dawniej ciupaga pełniła role również czysto użytkową, przy jej pomocy rąbano drewno, używano jej, jako elementy do samoobrony. Ciupaga jest ważnym atrybutem góralskim po dziś dzień sprzedawana jest na wielu kramikach, jako pamiątka z gór. Ciupagę taką dostał też Jan Paweł II, specjalnie dla niego wyrzeźbiono dwie ciupagi, które wyglądem nie odbiegały od tych tradycyjnych bacowskich. Podhale kocha tradycje, więc pokazuje to na każdym kroku. Każdy turysta, jaki tu przybędzie na pewno zechce wrócić w to miejsce. Góry ciągle się zmieniają, wytyczane są nowe szlaki, obiekty do zwiedzania. Kultura jest tutaj żywa na każdym kroku. W wielu domach po dziś dzień kultywuje się kuchnię regionalną, mówi się w gwarze czy eksponuje to, co w górach najwspanialsze. Dziś nawet zwykły turysta może poczuć się wyjątkowo i kupić sobie góralską ciupagę, naturalnie nie jest to ostry sprzęt a jedynie piękna dekoracja i pamiątka z wycieczki. Ciupaga może być też pięknym prezentem dla osób ceniących góry.

  • O serwisie

    Podhale jest regionem położonym w południowej części Polski. Podhale to przede wszystkim teren górzysty, nie brakuje w nim jednak również nizin. Jeśli chodzi o sam klimat jest tutaj dość zimny. Szczególnie mroźna jest pora zimowa wówczas temperatury dochodzą nawet o -20 stopni. Jeśli chodzi o lato jest ciepłe jednak krótkie. Podhale to oprócz pięknego krajobrazu również cudowni ludzie. Zamieszkują je przede wszystkim górale, jest to ludność mająca bardzo dużą kulturę i tradycje. Widać je nie tylko w tradycyjnym budownictwie, ale też i strojach, kuchni góralskiej.

Podhale jest bardzo atrakcyjnym miejscem na wypoczynek, to właśnie tutaj przybywa, co roku ogromna liczba turystów. Trzeba zaznaczyć, że na Podhalu można wypoczywać biernie, jaki aktywnie. Każda pora roku jest dobra na odwiedzanie tego miejsca. Podhale to region bogaty w liczne zabytki na każdym kroku widać to na przykładzie budownictwa czy też kościołów pochodzących nawet z średniowiecza. Górale bardzo hołdują tradycji stąd ogromna dbałość o zabytki występujące w tym rejonie. Podhale to także ciekawa kultura i niepowtarzalny folklor. Panie ubierają ręcznie haftowane suknie panowie z kolei piękne koszulkę, strój ten obowiązuje przy okazji największych świat lub wesel. Oprócz bogatej historii i zabytków Podhale może skusić ans także cudowną kuchnią. Dominuje w niej samo naturalne jedzenie. Górale większość produktów pozyskują z własnego ogrodu i hodowli. kwatery nad Biebrzą